Skoro bijela: novi trend i u oblasti bojenja fasada

Sve smo više svjesni da sređenom i skladnom izgledu naselja doprinosi prava fasadna boja. Dani zasićenih, drečavih fasadnih boja su iza nas, a isto tako se lagano završava trend sivo-bijelih fasada. Šta je na horizontu? Topli, prljavo bijeli tonovi, dopunjeni prirodnim materijalima.

U zadnjih nekoliko godina se u slovenačkoj stambenoj arhitekturi događa pravi preporod. Stroge linije, komplikovane forme, ravni krovovi, ekstravagantne fasadne obloge i boje, koje su drastično izmijenile izgled našeg sela u zadnjim decenijama, se zamjenjuju prijatnijim, novim seoskim stilom. Arhitekti kroz svoje objekte reinterpretiraju tradicionalne specifičnosti lokalne arhitekture, a na fasadi ponovo dodjeljuju mjesto malteru, drvetu i prirodnim materijalima.

Odabir prave fasadne boje nikada nije bio jednostavniji

Pri odabiru fasadne boje je potrebno uzeti u obzir prostorne akte, koje nam obično ograniče boje na neutralne i pješčane tonove, pored toga u obzir moramo uzeti još boju stolarije, krova, oluka, kao i prevladavajuće nijanse izgrađenog okruženja. Tako se često nađemo pred nemogućim izborom, kada između stotina nijansi, na izgled jednakih pješčanih i sivih tonova, moramo prepoznati onu koja će istovremeno zadovoljiti urbanističke zahtjeve i biti u skladu sa ostalim elementima naše arhitekture.

A odabir prave neutralne boje za vašu fasadu je upravo postao jednostavniji, jer na tržište dolazi paleta petnaest pažljivo odabranih, svijetlih, neutralnih fasadnih boja. Boja, koje iz svake fasade izvuku ono domaće i toplinu, koju snježno bijela ne može, a ujedno se lijepo kombinuju sa baš svim materijalima. Petnaest tonova skoro bijele boje, koja je istovremeno neutralna i karakterna; koja iz vašeg doma može izvući toplinu ili na prefinjen način dopuniti hrabriju arhitekturu.

Upoznajte skoro bijele nijanse

Skoro bijela je blago nijansirana bijela boja. Lijepo se uklapa na sve fasade: od seoskih kuća pa do gradskih vila. Pored toga, prihvatljiva je u svim geografskim područjima naše države (od panonske, preko alpske, kao i primorske); lijepo se uklapa sa svakim izgrađenim i prirodnim okruženjem; te kao tačka na i, niko joj ne može osporiti da nije odabrana sa najvećom dozom lijepog ukusa.

U JUBu smo boje, s obzirom na njihov podton, razvrstali na neutralne, hladne, tople i crvenkaste nijanse. U odnosu na mikrolokaciju vaše kuće i ostale odabrane materijale, konačan odabir bijele fasade možete suziti za polovinu i time uštediti sate i sate traženja odnosno uklađivanja pravog tona boje.

Nijanse sa hladnim i neutralnim podtonom

Ove nijanse, koje se protežu od boje kefira pa sve do biserno bijele, su odlična zamjena za klasičnu bijelu i sivu boju te se tako odlično uklapaju u stara gradska jezgra, alpske predjele, kao i na fasadu savremene, minimalističke arhitekture. Nijanse sa hladnim i neutralnim podtonom će lijepo dopuniti boje aluminija, antracita, betona te tamnog i termički obrađenog drveta.

Nijanse sa žutim i crvenim podtonom

Ove nijanse se najljepše uklapaju u seoske kuće i one u gradskim središtima u kojima dominiraju žute i crvene fasade. Gotovo bijele boje sa žutim i crvenim podtonom mogu se nadopuniti krovom od opeke, drvom u prirodnim nijansama i prirodnim kamenom.

 

Ove nijanse najviše pristaju seoskim kućama i onim u gradskim jezgrima u kojima prevladavaju žute i crvene fasade. Skoro bijele boje sa žutim i crvenim podtonom možemo dopuniti crijepom, drvetom u prirodnim nijansama te prirodnim kamenom.  

Ako za svoju fasadu odaberete skoro bijelu boju, zapravo ne možete pogriješiti! Za upotrebu u eksterijeru možemo ih nijansirati fasadnim bojama ACRYCOLOR i REVITALCOLOR te dekorativnim malterima JUBIZOL Acryl finish , JUBIZOL AeroGel finish , JUBIZOL CarbonStrong finish, JUBIZOL Silicone finish  i JUBIZOL Unixil finish.

U našoj ton karti možete pronaći 15 skoro bijelih nijansi, prikladnih za eksterijer, koje s obzirom na podton udružujemo u četiri grupe:

COOL sa hladnim (plavim, crnim) podtonom: Kefir, Salt, Ice Cube, Frost

WARM sa toplim (žutim, oker) podtonom: Jasmine, Cotton, Eggwhite, Alabaster

BLUSH sa rozim (crvenim) podtonom: Baby Powder, Marshmellow, Basmati

NEUTRAL sa bež podtonom: Lace, Dust, Tofu, Pearl

Program JUB Home Painter Vam olakšava izbor boja i tekstura za najtipičnije slučajeve.
Prilikom kupovine JUBIZOL fasadnog sistema, izrada obračunske simulacije za Vaš objekat je besplatna.
Kontakt: JUB d.o.o. Sarajevo, Vlakovo 1J, 71215 Blažuj; T: +387 33 69 22 45; E: jub@jub.ba