"Aurora" izgled kamena

Tehnikom AURORA postižemo izgled kamena u kojem su na površini vidljive malene neravnine i praznine. Na površini se presijava kameni sjaj mramora s tragovima metalnih primjesa. Mjestimično podjeća na Ahat ili prirodni mramor Aurora, iz čijeg naziva i dolazi ime tehnike. Na mjestima gdje je zaglađivanje vrlo intenzivno, izrazito je naglašen dojam dubine. Na matiranim mjestima su na površini vidljivi samo tragovi i nježni obrisi uzorka koji su zapunjeni  sa JUB Decor Glamour.

Tehnika "Aurora"
Priprema i postupak izrade

Priprema podloge

 1. Predbojenje: podloga suha, čvrsta, bez mrlja, ulja i sličnih nečistoća. Osiguramo jednoličnost površine, po potrebi predbojimo, da dobijemo jednoličan ton podloge. Upotrebljavamo bijelu boju.
 2. Zaglađivanje podloge: s Jubolin kitom (Jubolin, P25 ili P50), s nehrđajućom gletaricom.
 3. Brušenje površine: otprašivanje dijelova usisavanjem ili s finom metlicom.
 4. Impregnacija: Akril emulzijom (1:1).

Postupak izrade

Nanos Marmorina

Mješovitim potezima četke, reljefno. Dužina poteza je 5-10 cm. Debljina nanosa ~2-3 mm. Marmorin nanosimo od lijevog gornjeg ugla zida prema desnom donjem uglu.

Poravnavanje debljine

Vrlo lagano, još u vlažnom materijalu, s gletaricom. Podloga već upije dio tekućine, tako da se površinski nanos Marmorina zgusne. Pažljivo zagladimo najistaknutije dijelove Marmorina, tako da ne ispunimo cijelu površinu.

Nanos Glamoura

Kad je nanos potpuno suh, gletaricom nanesemo JUB Decor Glamour boju, potpuno je utiskujući u površinu. Ugao između gladilice i površine treba biti između 30° i 45°, uz veliko trenje alata po površini. Između nanosa ujedno zaglađujemo u mokrom, što stvara bitno jače izraženu nijansu i veći osjećaj dubine.

Alat i materijal

Alat

 • valjak
 • četka
 • nehrđajuća zaobljena gletarica
 • nehrđajuća lopatica

Materijal

 • Marmorin
 • Glamour
 • JUPOL Gold
 • Akrilna emulzija
 • Jubolin kit (P25, P50)

Jub Design Studio

Pristupite

Ton karta

Pogledajte
Program JUB Design Studio vam olakšava izbor boja i tekstura korištenjem tipskih primjera.
Ukoliko želite da studiju boja za Vaš objekat pripremi stručno lice, pošaljite porudžbinu. Cijena studije boja je 100,00 KM. Pri kupovini bilo kojeg JUBIZOL fasadnog sistema obezbeđujemo Vam popust u visini cijene studije boja.
Kontakt: JUB d.o.o. Sarajevo, Vlakovo 1J, 71215 Blažuj; T: +387 33 69 22 45; E: jub@jub.ba