Zaštita betona

Beton kao građevinski materijal poznajemo već više od stotinu godina i danas je jedan od najviše upotrebljavanih materijala u graditeljstvu. Upravo zbog svoje svestranosti upotrebljava se na različitim područjima nisko i visokogradnje, te za različite namjene. Raširena upotreba je rezultat njegovih dobrih osobina; dugi životni vijek, fizikalne i mehaničke osobine, obradivost. Beton je umjetna smjesa veziva (cement), dodataka (pijesak, šljunak, drobljeni, šljaka) i vode. Po potrebi mu se dodaju i drugi razni dodaci. Često se pri ugradnji betona u njega stavlja čelična armatura. Kombinacija pritisne čvrstoće betona i zatezne čvrstoće armature, stvara idealni građevinski materijal.

Dugo je prevladavalo mišljenje da je beton sam po sebi neuništiv i da praktički ne zahtijeva posebnu zaštitu i održavanje. Takvo mišljenje kumovalo je činjenici da su mnoge betonske površine s vremenom počele pokazivati vidljive znakove propadanja. Uzroci za propadanje betona mogu biti posljedica proizvodnje, način ugradnje i starenja betona, te djelovanja opterećenja iz okoline. Pri posljednjem to znači djelovanje različitih hemijskih uzroka (karbonizacija, kisele kiše), fizikalnih uzroka (temperaturne promjene), te mehaničkih uzroka (preopterećenja, potresi itd.).

Program JUB Design Studio vam olakšava izbor boja i tekstura korištenjem tipskih primjera.
Ukoliko želite da studiju boja za Vaš objekat pripremi stručno lice, pošaljite porudžbinu. Cijena studije boja je 100,00 KM. Pri kupovini bilo kojeg JUBIZOL fasadnog sistema obezbeđujemo Vam popust u visini cijene studije boja.
Kontakt: JUB d.o.o. Sarajevo, Vlakovo 1J, 71215 Blažuj; T: +387 33 69 22 45; E: jub@jub.ba